Gezond eten met fructosemalabsorptie


Wie fructosemalabsorptie (intestinale fructoseintolerantie) heeft, moet nauwlettend in de gaten houden wat hij of zij eet.
Hoe nauwkeurig mensen met fructosemalabsorptie het fructosegehalte in hun voeding in de gaten moeten houden, hangt af van de mate waarin ze fructose kunnen verdragen. Veel mensen met fructosemalabsorptie kunnen namelijk gerust kleine hoeveelheden fructose eten zonder klachten te krijgen.

Bekende en verborgen bronnen van fructose

Fructose komt al lang niet meer alleen voor in fruit en groenten, maar wordt steeds vaker ook als vloeibare suiker in industrieel bewerkte voedingsmiddelen gebruikt. De reden daarvoor is dat fructose zo’n 2,5 keer zoeter smaakt dan glucose, maar minder koolhydraten bevat. Bovendien geeft de voedingsindustrie de voorkeur aan vloeibare ‘industriële suiker’, omdat die goedkoper is om te vervoeren, op te slaan en te verwerken.

Fruit

Verschillende soorten fruit

Zoals de term ‘fruitsuiker’ al doet vermoeden, bevat fruit veel fructose. Druiven, appels en peren hebben bijvoorbeeld een erg hoog fructosegehalte.

Groenten

Verschillende soorten groenten

Net zoals fruit bevatten ook groenten fructose. Zo zit er heel veel fructose in paprika’s, kolen en bieten.

Fruitsappen

Vruchtensappen, vruchtensiroop en frisdrank

Drinken is belangrijk, maar wees voorzichtig met sappen: alle drankjes met fruit bevatten ook fructose.

In frisdrank en vruchtensiroop zit zelfs méér fructose, omdat ze als zoetstof toegevoegd wordt.
Hetzelfde geldt voor compote en jam.

Snoep

Snoep

Fructose wordt vaak gebruikt als zoetstof voor allerlei soorten snoepgoed. Wees er dus voorzichtig mee als je fructosemalabsorptie hebt. Helaas geldt hetzelfde voor lightproducten.

Bewerkte etenswaren

Industrieel bewerkte voedingsmiddelen

Kant-en-klaar maaltijden, kruidenmixen, chips en gebak: de lijst met industrieel gezoete producten is bijna eindeloos. Meestal bevatten ze ook fructose.

Voedingsmiddelen die verborgen fructose bevatten

Honing

Bovenaan de lijst met fructoserijke voedingsmiddelen staat honing: maar liefst 37,5 g fructose per 100 g.

Rozijnen

Ze zijn klein en zoet, en net daarom gevaarlijk voor mensen met een fructose-intolerantie. Rozijnen bevatten namelijk 32,3 g fructose per 100 g.