Histamine in je dieet
Als je gevoelig bent voor histamine, wees dan extra voorzichtig met wat je eet. Sommige voedingsmiddelen bevatten namelijk veel histamine. Daarnaast kun je via voeding stoffen binnenkrijgen die de afgifte van histamine in het lichaam bevorderen (histaminevrijmakers) of het endogene DAO-enzym blokkeren.
Een histaminearm dieet?
Als het lichaam gevoelig reageert op histamine, is het raadzaam histaminerijke voedingsmiddelen van het menu te schrappen. Helemaal afzien van histamine in de voeding is vrijwel onmogelijk als je evenwichtig wilt blijven eten, want er zijn maar heel weinig histaminevrije voedingsmiddelen. Over het algemeen bevatten verse, onbewerkte voedingsmiddelen weinig histamine. Geconserveerde, ingeblikte of andere industrieel bewerkte producten hebben een hoog histaminegehalte.
Voorgoed afzien van histamine?
Bij een tijdelijk enzymtekort kan hete voldoende zijn om een paar weken histaminerijke voedingsmiddelen te vermijden. De duur van een histaminearm dieet, hangt af van verschillende factoren. Daarom moet je dit altijd met je arts bespreken.
Welke voeding kun je het beste vermijden?
Zwarte thee
Zwarte thee
Zwarte thee heeft zijn typische smaak te danken aan de fermentatie van theebladeren. Helaas stijgt het histaminegehalte tijdens dit proces.
Cacao
Cacao en Chocolade
Hoewel cacao en chocolade nauwelijks histamine bevatten, blokkeren andere stoffen in deze producten de werking van het DAO-enzym. Daarom behoren ze tot de histaminevrijmakers. Hoe goed histamine-intolerante personen chocolade kunnen verdragen, hangt af van de hoeveelheid cacao. Daarom kunnen ze het meestal beter bij melkchocolade met een laag cacaogehalte houden.
Kaas
Kaas
Jonge kaas is beter verteerbaar dan gerijpete, oudere kaassoorten, zoals parmezaan, camembert, harzer of cheddar. En de histaminen bevinden zich voornamelijk in en net onder de korst.
Noten
Noten
Net zoals verschillende soorten fruit kunnen ook noten ervoor zorgen dat er meer histamine vrijkomt in het lichaam.
Brood
Brood
Het rijsproces met gist zorgt vaak voor een hoog histaminegehalte in brood. Daarom kunnen histamine-intolerante personen beter geen brood eten dat voor het bakken nog moet rijzen. Roggebrood, zoals pompernikkel en knäckebröd, is beter dan luchtig wit brood.
Handige tips!
Tip 1
Verse voeding
Eet zoveel mogelijk verse voedingsmiddelen
Tip 2
Bewaartijd
Bereid verse groenten bij voorkeur op de dag zelf. Probeer lange bewaartijden zoveel mogelijk te vermijden.
Tip 3
Verse bereidingen
Koop zo min mogelijk kant-en-klaarmaaltijden, eten in blik en diepvriesproducten.
Tip 4
Frequent kleine hoeveelheden
Het is beter een paar keer per week kleine hoeveelheden te kopen dan eenmaal per maand alles in huis te halen.
Tip 5
Weekmenu
Stel een weekmenu op en doe op basis daarvan je boodschappen.
Tip 6
Verse kaas
Kies aan de kaasafdeling vooral jonge kaassoorten, zoals jonge Goudse of roomkaas. Eet langgerijpte kazen zoals parmezaan, brie of cheddar alleen met mate.
Tip 7
Bewaarmiddelen
Additieven zoals glutamaat, benzoaten, kleurstoffen, sulfieten en nitrieten stimuleren de aanmaak van histamine in het lichaam. Nog een reden waarom je kant-en-klaarmaaltijden maar beter kunt verbmijden.
Tip 8
Selecteer bewust wijn
Wijnliefhebbers opgelet: rode wijn bevat naast veel histamine ook andere bestanddelen die tot klachten of zelfs allergische reacties kunnen leiden. Duitse rode wijn bevat meestal minder histamine dan soorten uit zuidelijker gelegen gebieden.