Voedselintolerantie, wat is dat eigenlijk?


Voedingsmiddelen voorzien ons van alle noodzakelijke voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eitwitten, vetten, vitaminen en mineralen.
Bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen of afbraakproducten hiervan kunnen echter klachten veroorzaken.

Lees hieronder verder en kom alles te weten over voedselintoleranties.

Histamine-intolerantie

Lactose-intolerantie

Fructosemalabsorptie

Voedselintolerantie, wat is dat eigenlijk?

Voedingsmiddelen voorzien ons van alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Sommige bestanddelen of stofwisselingsproducten veroorzaken echter klachten. We spreken dan van voedselintolerantie. Verwar ze niet met een voedselallergie, waarbij het lichaam bepaalde bestanddelen uit onze voeding onterecht als schadelijk beschouwt en bestrijdt.

Hoe ontstaat een voedselintolerantie?

Een voedselintolerantie ontstaat wanneer het lichaam een tekort heeft aan de hulpstoffen die nodig zijn om de voedingsstoffen af te breken. Deze hulpstoffen noemen we enzymen. Deze hulpstoffen zijn van cruciaal belang voor de werking van het menselijke lichaam.Zo breken ze grote voedingsstoffen af in kleinere stukjes, beschermen ze het lichaam tegen schadelijke stoffen, genezen ze wonden en nog veel meer.

Toch vertonen heel wat mensen een tekort aan enzymen. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Een veranderde levensstijl in onze maatschappij, nieuwe eetgewoonten en andere externe factoren kunnen een tekort aan bepaalde enzymen blootleggen, maar ook een voedselintolerantie kan hierop wijzen.

Wat is het verschil tussen een voedselintolerantie en een voedselallergie?

Bij een voedselintolerantie kan het lichaam bepaalde elementen uit etenswaren niet verteren. Bij een allergie raakt
het hele immuunsysteem in de war. Door een storing in het immuunsysteem worden bepaalde voedingsstoffen dan onterecht beschouwd als ‘ziektekiemen’.
Het immuunsysteem bestrijdt deze stoffen vervolgens met een immuunreactie die verschillende symptomen kan oproepen.

Een voedselintolerantie kan op elk moment ontstaan. Vaak ontwikkelt deze zich in de loop van de tijd. De klachten zijn vaak afhankelijk van de hoeveelheid. Dit betekent dat je zonder problemen kleine hoeveelheden van een bepaald voedingsmiddel kunt eten. De symptomen doen zich pas voor na consumptie van grote hoeveelheden, en vaak pas na een enige tijd.

Enzymtekort

Wat is een enzymtekort?

Een voedselintolerantie ontstaat meestal als het lichaam bepaalde hulpstoffen mist om voedsel goed te verteren.
Daarom noemen we zo’n intolerantie vaak ook een enzymtekort. Hierna leggen we uit wat dit precies is.

Wat zijn enzymen?

Wat hebben je lichaam en zuurdesembrood met elkaar gemeen? Het antwoord: beide hebben enzymen nodig.
De oorspronkelijke betekenis van het Griekse woord ‘enzym’ is in feite ‘zuurdesem’. Netals in het menselijke lichaam veroorzaken enzymen chemische reacties tijdens het maken van zuurdesembrood. Als je lichaam een auto was, zouden de enzymen de bougies van je metabolisme zijn.
Ze leveren de ontstekingsvonk die je lichaam nodig heeft om brandstoffen uit voeding te halen.

Wat doen enzymen?

Enzymen komen overal in je lichaam voor: ze bevinden zich in je bloed (plasma-enzymen) en in je cellen (cel-enzymen). Maar ze worden ook door de lichaamscellen afgegeven, zodat ze hun werk kunnen doen. Ze hebben dan ook verschillende functies: ze zetten voedingsstoffen om in energie en celonderdelen, ze vernietigen giftige stoffen die je lichaam uit zijn omgeving opneemt, ze genezen wonden en ze beschermen je tegen ziekten. Vooral spijsverteringsenzymen spelen een belangrijke rol. Zonder deze enzymen zouden vitaminen, mineralen en hormonen hun werk niet kunnen doen. Kortom, je lichaam zou niet naar behoren functioneren. Dat betekent dan ook dat als er een specifiek enzym ontbreekt (al vanaf je geboorte of pas op latere leeftijd), je allerlei gezondheidsproblemen kunt krijgen.

Spijsverteringsenzymen, een kort overzicht

Spijsverteringsenzymen behoren tot de belangrijkste enzymen. Zoals hun naam al doet vermoeden, helpen ze
voedingsstoffen in kleinere stukjes af te breken. Deze enzymen zitten bijvoorbeeld in je darmen, je speeksel, je pancreas en je maag. Spijsverteringsenzymen richten zich ook op specifieke voedingsstoffen.
- Peptidasen of proteasen breken bijvoorbeeld de eiwit uit je voeding af.
- Amylasen verwerken koolhydraten. Tot deze amylasen behoort ook het enzym lactase, dat lactose afbreekt.

Daarnaast moeten enzymen in het spijsverteringskanaal voorkomen dat we schadelijke voedingsstoffen opnemen.
Tot die beschermende enzymen behoort onder meer diamineoxidase (het DAO-enzym). Dat enzym breekt een teveel aan histamine af.